Seul, Güney Kore’nin başkenti olmakla birlikte aynı zamanda dünyanın en kalabalık 13. şehri olma özelliği gösterir. Asya’nın göz bebeği olarak kabul edilen bu şehir, kendi nüfus yoğunluğunun yanı sıra tüm dünya ülkeleri tarafından turist akınına uğramaktadır.

Sosyal, kültürel, ekonomik ve tarihi yönlerden son derece gelişmiş bir şehir olan Seul'un buna bağlı olarak sanatsal gücü ve birikimi de artmıştır. Şehir içinde turistler tarafından görülmeye değer; sayısız müze, tapınak, saray ve sanat galerisi gibi yer bulunmaktadır. Bunun dışında Seul, doğal güzellikleri bakımından da devasa bir şehir kabul edilebilir.

Gyeongbokgung Sarayı

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-gyeongbokgung-sarayi-5518363.jpg

Seul’a gidildiği zaman ilk görülmesi gereken yer olan bu saray baş yapıt olarak kabul edilmektedir. Günümüzde Seul’u temsil eder nitelikte olduğu için yoğun turist akınına uğrayan bir yapıdır.

Sarayın mimarisi, son derece kendine has ve sıra dışı bir görünüme sahiptir. Sunmuş olduğu bu görsellik bile, ziyaret etmek için yeterli bir sebeptir. Ek olarak, saatte bir yapılan nöbet değişimleri, turistlerin yoğun ilgisini kazanmaktadır.

Şehrin turizm gelirinde önemli bir payı olan bu sarayın yapımı 1397 yılında tamamlanmıştır. Ancak çeşitli nedenlerle yıpranarak, kullanılamaz duruma geldiği için 1667 yılında tekrar inşa edilmiştir. O yıllardan bugüne kadar varlığını sürdürerek tarihi ve sanatsal bir değer kazanmıştır.

Kore Savaş Anıtı Müzesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-kore-savas-aniti-muzesi-68104803.jpg

Yapımı 1933 yılında tamamlanan bu müze, Kore’nin savaş kronolojisini gözler önüne seriyor. Müze içeriğinde savaşın içeriğini konu alarak sanatsal değere ulaşan sergiler de yer almaktadır. Savaşın nasıl ve neden yapıldığını, kimlerin hangi yönde etkisi olduğunu simgesel bir şekilde anlatan askeri anıtlar da bulunmaktadır.

Aynı zamanda müze detaylı bir şekilde incelendiği zaman, savaşlardan arda kalan askeri araç, fotoğraf, silah gibi anılar da görülebilecektir. Müze içeriğine dahil olan savaşlardan biri de Türk ordusunun katıldığı Güney Kore savaşıdır.

Changgyeonggung Sarayı

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-changgyeonggung-sarayi-38487817.jpg

Bu mimari, 1483 yılından itibaren günümüze ulaşmayı başaran tarihi bir yapıdır. Sade, geleneksel ve geniş bir tasarımı vardır. 9 ayrı bölümü vardır ve Seuol Land’a taşınmasından bu yana, saray olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Seul Kulesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-kulesi-74492615.jpg

Bu kuleyi ziyaret etmek, bir turist için Seul gezisinin vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Bütün şehri panoramik bir bakış ile, 236 metre yükseklikten izleme imkanı sunmakla birlikte, muhteşem bir görsel manzaraya sahiptir.

Seul’un en yüksek tepesi, 1971 yılından beri Namsan Dağı’nda bulunan bu kuledir. Yürüyerek veya teleferik kullanılarak kısa bir süre içinde ulaşılabilir.

Myeongdong

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-myeongdong-23272125.jpg

Seul’un en kalabalık caddelerinden biri olan Myeongdong, alışveriş ve eğlence tutkunları için ideal niteliklere sahiptir. Yüzlerce marka çeşitliliğine sahip mağazaları, sokak satıcıları, ışıklarla donatılmış dükkanları ve kendine has ambiyansı ile dünyaca ün kazanmıştır.

Kore Halk Köyü

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-kore-halk-koyu-84060566.jpg

Kore’nin geleneksel ve kültürel yapısını tanıtma amacı güden bu turizm odaklı sosyal faaliyet alanı, turist ziyaretçilerinin yoğun ilgisini kazanmaktadır.

Alan içerik olarak, üç adet müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri sanat müzesi, iki tanesi ise halk müzesidir. Bunun yanı sıra heykel bahçesi ve eğlence parkı gibi doğal alanları da görülmeye değer bir özellik taşımaktadır. Yeşillerle donatılmış bir alanı kapsaması da değerini arttırmaktadır.

Köyde sanatsal aktivitelerin yanı sıra ziyaretçilerin eğlenmesine yönelik etkinlikler de yapılmaktadır. Kore'ye ait geleneksel danslar tanıtılmakta, yöresel müzikleri yüksek ses ile açılarak eğlence oluşturulmaktadır.

Bukhansan Ulusal Parkı

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-bukhansan-ulusal-parki-81835845.jpg

Seul’un en kuzey noktasında yer alan bu park, doğaseverlere yeşilin tüm tonlarını içeren büyüleyici bir manzara sunacaktır. Milli park olma niteliği kazanmış olan Bukhansan, üç tane doruk noktasına sahiptir. Bu doğrultuda dağcılık sporu için de uygun bir alandır. Her mevsimde değişen renk ile ayrı bir güzelliğe sahip olmaktadır. Sonbaharda turuncu ve sarı yapraklar ile sağlanan muazzam görüntü, kış mevsiminde yerini tertemiz bir beyaza bırakmaktadır.

Cheonggyecheon Kanalı

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-cheonggyecheon-kanali-72394032.jpg

Gökdelenler ile görkemli caddelerin arasında yer alan bu kanal, doğal ve sakin tasarımı ile görsel haz sağlayan bir görünüme sahiptir. Etrafında oturup sohbet edilebilir veya yürüyüş yaparak doğa manzarasının tadı çıkarılabilir.

Seul Namdaemun Market

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-namdaemun-market-21242156.jpg

Seul ziyaretinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Seul Namdaemun’dur. Kore’ye özgü yemekler, sokak lezzetleri, el sanatları, hediyelik eşya mağazaları gibi birçok zenginliğe sahip bir yerdir. Kapalı ve geleneksel bir yapısı vardır. Görselliğiyle bile dikkat çeken bu alan, uzun süre gezilebilecek kadar ilgi çekici bir ambiyansa sahiptir.

Seul Bukchon Hanok Village

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-bukchon-hanok-village-64628820.jpg

Dar yapılı minik sokakları ve geleneksel tarza sahip ev mimarisi ile, son derece ilgi çekici bir alandır. Ulaşım olanakları oldukça gelişmiştir. Metro veya otobüs hattı kullanılarak şehir merkezinden ulaşım sağlanabilir. Kuzey noktada yer aldığı için şehrin yukarısında yer almaktadır ve genel olarak serin bir havası vardır. Burada yer alan kafe veya restoranlarda mola verilerek, otantik ortamda şehir manzarasının verdiği huzur hissedilebilir.

İklim Yapısı İle Dört Mevsim Seul

Seul, iklim yapısı itibari ile dört mevsimi de yaşayan bir şehirdir. Doğal ve mimari güzellikleri, hava şartları engeline takılmadan görmek ise her mevsim mümkün değildir. Kaliteli zaman geçirmeye müsait bir Seul gezisi için uygun mevsim seçimi oldukça önemlidir.

Kışlar, soğuk ve sert geçiyor olmanın yanı sıra, genel olarak gezmeye müsait bir mevsim değildir. Tarihi ve mimari güzellikler ziyarete müsait olsa da açık alanda bulunan doğal turistik yerler, hava şartları dolayısı ile geziye müsait olmayacaktır. Bu nedenle, oldukça uzun ve ağır geçen kış mevsiminde turist oranı son derece azalmaktadır.

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/07/seul-ilkbahar-95344042.jpg

Yaz mevsimi, sıcak havanın hakim olduğu zamanlardır. Bununla birlikte sık sık yaz yağmuru görülebilir ancak rahatsız edici bir yağış değildir. Sıcak ve nem gibi olumsuz özellikler göz ardı edilirse, genel itibari ile turistik ziyarete elverişli bir mevsimdir.

Ilıman havanın hakim olduğu bahar mevsimleri ise, keyifli bir Seul gezisi için en ideal zamanlardır. Ilık bir rüzgar eşliğinde, şehrin tüm güzelliklerinin doyasıya tadına varmak mümkündür. Üstelik bu mevsimlerde şehir, doğasıyla adeta görsel bir şölen sunmaktadır. Eğer ilkbahar ise, şehrin sokakları çiçek açmış gibi görünür. Yeşil ve pembe tonlarının hakim olduğu ağaçlar, baharla birlikte süsleme görevlerini de tamamlarlar. Sonbaharda ise yollar boyu uzanan sarı yapraklar, sokakların sanatsal mimarisi ile birleşerek muazzam bir görüntü sunar.

Seul’da Kore Mutfağı Deneyimi

Kore Barbeküsü: Genellikle Seul’da yaygın olan ‘’kendin pişir kendin ye’’ usulünde sunulur. Her masanın orta kısmında ızgara bulunur ve müşterilere etler şişlenmiş bir şekilde getirilir. Pişme süreleri yaklaşık 15-20 dakikadır. Sıklıkla tercih edilen kuzu eti, son derece lezzetli bir yapıya sahiptir. Bunun dışında kişisel isteklere göre tercih edilen et değişiklik gösterebilir. Bir porsiyonun ortalama fiyatı ise 8.500 Won civarlarında olmaktadır. Bu fiyat yaklaşık 35 Türk Lirası’na denk gelmektedir.

Ddeokbokki: Sokak lezzetleri arasında hemen hemen ilk sırada gelir. Acı severler için ideal bir yiyecektir. Pirinç kekine bol acılı bir sos eklenmesiyle oluşur ve genel olarak 3.000 Won’a satılmaktadır. Bu da 12 TL civarı bir fiyata denk düşer.

Kim Chi: Güney Kore’de bu yemeğe geleneksel bir değer verilir. Bir anlamda Kore mutfağının sembolü niteliğindedir. Lahana, turp, pırasa gibi birçok sebzenin bir araya gelmesi ile hazırlanır. Tadı genel itibari ile turşuya benzetilmektedir.

Samgyetang: Bütün bir şekilde haşlanmış tavuk ile pirinç birleşiminden oluşur. Ortalama 30.000 Won’a satılır. Bu da 63 TL’ye denk gelmektedir.

Doenjang Jjigae: Seul’da tüketilebilecek, Güney Kore’nin meşhur yemeklerinden biridir. Mutfak yapısına uygun olarak bol sebze ve baharat içeriğine sahiptir. 8.000 Won gibi bir fiyata bulunabilir ancak restorana göre değişmektedir. 35 TL gibi bir fiyata denk gelir.

Seul'da Konuşulan Diller

Ülkenin resmi dili Korece’dir. Son zamanlarda gelişen teknoloji ve eğitim düzeyi ile birlikte İngilizce konuşma oranı da büyük oranda artmıştır ancak hala bazı restoranlarda iletişim kurmakta zorluk çekilebilir. Özellikle 45 yaşından büyük nüfusun çoğunluğu İngilizce bilmemektedir.

Seul'da Gece Hayatı

Seul, gece hayatı yaygın olan bir şehirdir. Ülke nüfusu, genellikle çalışma temposunun verdiği stresi bar, kulüp tarzı eğlence yerlerinde atarlar. Lüks ve görkemli bir şehir olması da bu durumda etkilidir. Woodstock, Seoul Pup ve 3 Alley Pup önde gelen gece mekanlarından bazılarıdır. 

Seul'da Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dünyanın en kalabalık metropol şehri olan Seul’da nitelikli vakit geçirmek ve kaybolmamak için gezi programı önceden hazırlanmalı, adresleri yazılı halde bulunmalıdır. Bunun dışında mobil harita uygulamaları ile gidilmek istenen yer kolayca bulunabilir. Toplu taşıma kullanılacak ise, Seul ulaşımına yönelik bir uygulama indirmek makul olacaktır.
  • Güney Kore mutfağı, bol acılı, baharatlı, ekşili bir yapıya sahiptir. Hassas mide yapısına sahip olanlar, bir yemeği görüntüsüne aldanıp seçmeden önce içeriğini de sorgulamalıdır.
  • Genel olarak güvenli bir ülke olduğu bilinmeli, tedirginlik düzeyi en aza indirilerek şehrin keyfi çıkarılmalıdır.

Seul'da Ulaşım

Son düzey teknoloji ile ulaşım alt yapısı gelişmiş bir durumdadır. Şehrin her yerine ulaşım sağlayacak şekilde 17 adet metro hattı bulunmaktadır. Hızlı ve güvenli bir ulaşım şekli olarak metro, herkes tarafından tercih edilmektedir.

Seul'da Günlük Harcama

Otel parası hariç, tüm gün dışarıda bulunarak, gezilmesi gereken yerleri ziyaret eden bir turist yaklaşık 20.000 Won harcayarak geçinebilir. Bu da 85 liraya denk gelmektedir. İki öğün yemek parası, otobüs harcamaları ve bir takım ek harcamalar dahil edilerek hesaplanmıştır.

Seul Para Birimi

Şehir içinde Kore Wonu (KRW) kullanılmaktadır. 300 Won yaklaşık 1.26 TL’ye denk gelmektedir. Euro ve Doların geçerlilik gösterdiği yerler de çoğunluktadır.

Güney Kore'nin Başkenti Seul Gezi Rehberi
5 TOPLAM 6 OY
ÖNE ÇIKANLAR
    YORUMLAR (0)
    Yorum Yaz...