Türkiye’nin en büyük illeri sıralamasında 6. sırada yer alan Antalya, aynı zamanda tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan illerimizden birisidir.

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/antalya-98400903.jpg

Yurt içi tatilin odak noktası olan şehir, bu güzellikleri ile yaz aylarında turist akınına uğramaktadır. Yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ülkemizde en çok tercih ettiği tatil bölgelerinin başında gelmektedir.

Binlerce yıl öncesine kadar uzanan tarihi ve kendine özgü doğal güzellikleri ile tatilin her anını değerli bir hale getirir. Yaz aylarında daha çok plajları ile talep gören şehir, birçok antik kente ve tarihi yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bu yönüyle yılın her mevsimi, seyahat rotası haline gelebilecek zenginliğe sahiptir. Ekonomik gelişimini tarım, turizm ve ticaretten elde edilen gelir ile sürdürmektedir.

Hadrian Kapısı

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/hadrian-kapisi-44905386.jpg

Bilinen diğer adıyla "Üç Kapılar" olarak tanımlanabilir. M.S. 130 yılından bugüne kadar tarihi varlığını sürdürmüştür. Roma imparatoru adına inşa edilmiştir. Oldukça zarif ve tarihi bir görünüme sahip olan kapının büyük çoğunluğu beyaz mermer kullanılarak yapılmıştır. Çeşitli oyma ve süslemelerin yer alması sanatsal değerini de arttırmış, döneminin özelliklerini yansıtma işlevi kazandırmıştır.

Kapının etrafında yer alan kuleler ise Antik Çağ ve Selçuklu Dönemi’ne ait izler taşımaktadır. Dolayısıyla Hadrian kapısı ile aynı dönemde inşa edilmediği anlaşılmaktadır. Kapı aynı zamanda modern Antalya ve Eski Antalya’yı birbirine bağlayan köprü görevindedir. Kapının ön tarafı modernleşmiş, arka tarafı geleneksel yapısını sürdürmüştür. Konum olarak Atatürk Caddesi’nde yer alır.

Düden Şelalesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/duden-selalesi-15998617.jpg

Antalya’nın saklı güzelliklerinden biri olan Düden Şelalesi, etkileyici görünümü ile adını sıkça duyurmaktadır. Kepez Hidroelektrik Santrali’ni kaynak olarak kullanan şelale, Düden Çayı doğrultusunda ikiye ayrılarak Akdeniz’e dökülmektedir. Yeşil tonlarının arasında iki ayrı şelale görüntüsü ile ortaya huzur verici bir manzara çıkmaktadır.

Şelale etrafında daha keyifli ve uzun vakit geçirilmesini sağlamak amacıyla birçok kafe, restoran ve renkli dükkanlara yer verilmiştir. Ayrıca piknik yapmak için uygun alanlar da mevcuttur. Yaz aylarında akşam 19:30, kış aylarında ise 18:30’a kadar ziyaretçi kabul etmektedir. Varsak yolu üzerinde bulunan bu şelaleye giriş ücreti ise 3 TL olarak bilinmektedir.

Doğa Harikası Düden Şelalesi  

Antalya Müzesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/antalya-muzesi-4636154.jpg

Müze tutkunlarının, Antalya seyahat programlarında mutlaka yer edinmelidir. İlk olarak 1922 yılında kurularak çeşitli camilerde yer almış, 1972’den itibaren ise Muratpaşa’da bulunan günümüz binasına kavuşmuştur. 30.000 metrekare geniş bir alana yayılan yapısı ve etkileyici içeriği ile Antalya’nın en gözde müzelerinin başında gelir.

Antalya’nın tarihi ve arkeolojik geçmişine ışık tutan eserler, sergi salonları, heykeller ve bahçesi ile dünya çapında ilgi görmektedir. Geçmiş yıllarda "Avrupa Konseyi Yılın Müzesi" ödülünü almış olması, bu ilgiyi kanıtlar niteliktedir. Müzeye toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşım sağlanabilir. Şehir merkezinden 30 dakika aralıklarla kalkan tramvay, müzeye ulaşım için kullanılabilecek ideal seçeneklerden biri olacaktır.

Konyaaltı Plajı

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/konyaalti-plaji-68348663.jpg

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yer alan Konyaaltı Plajı, Antalya için önemli olduğu kadar ülke çapında da ünü ile değer kazanmıştır. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancıların rağbet ettiği bir popülerliğe sahiptir. Yaklaşık 7 km boyunca uzanan yapısı ile oldukça geniş bir plajdır. Büyük bir kısmını ücretsiz olarak kullanılan halk plajı oluşturmaktadır.

Ancak şezlong, şemsiye gibi ek ihtiyaçlara ücret alınmaktadır. Antik çağda liman şehri olarak kullanılan Olbia’nın da burada yer alması tarihi bir değer oluşturmaktadır. Renkli ve kalabalık yapısı çeşitli mekan ve aktivite ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Plaj içerisinde kafe ve eğlence mekanları yer almaktadır. Ek olarak, sportif aktivitelere uygun bir kumsal yapısı vardır.

Yivli Minare

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/antalya-yivli-minare-60333004.jpg

13. yüzyılda 1. Alaaddin Keykubat yaptırmıştır. Mimarisi ve tarihi değeri açısından ziyaret edilmeye değer olan Yivli Minare, altı kubbesi ile etkileyici bir görünüme sahiptir. Çok kubbeli cami tipinin ilk yapılarından olarak kabul edilmektedir. Anadolu Selçuklu dönemine dair izler taşır. Antalya’nın Selçuklu Mahallesi’nde yer almaktadır.

Kurşunlu Şelalesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/kursunlu-selalesi-antalya-31369830.jpg

Antalya’nın en önemli doğal güzelliklerinden biri de Kurşunlu Şelalesi’dir. Geçmiş zamanlarda tahıl öğütme işlevi gören 10 değirmenden sadece biri günümüze ulaşarak, Antalya’nın en önemli doğal ve tarihi yapılarından biri olmuştur.

Şelalenin sunmuş olduğu muhteşem manzaranın yanı sıra zengin bitki ve ağaç çeşitliliği de bu tabiat parkını zenginleştirici bir unsur olmaktadır. Ağaçkakan, su kaplumbağası, kertenkele, tilki gibi hayvanlar, zakkum ve böğürtlen gibi suyun etrafında yaşayan bitkiler canlı çeşitliliği oluşturmuş, tabiat parkının ziyaret edilme nedenlerini arttırmıştır. Burada yapılacak aktiviteler ise şöyle sıralanabilir;

  • Şelalenin huzur verici sesi ve yemyeşil ortam eşliğinde yürüyüş ve çeşitli spor aktiviteleri yapılabilir.
  • Bisiklet binmeyi sevenler için aradıkları ortam Kurşunlu Şelalesi olabilir.
  • Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan ağaçların arasında dinlenmek, piknik yapmak en keyifli aktivitelerden biri olacaktır.

Manavgat Şelalesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/manavgat-selalesi-54619756.jpg

Antalya şelalelerinden bahsedilince, Manavgat Şelalesi de güzelliği ve şehir için önemi ile ilk sıralarda yer alır. Konum olarak Manavgat ilçesinde, Antalya’ya yaklaşık 70 kilometre mesafede bulunmaktadır. Diğer şelalelere göre aşağıdan dökülür ancak güçlü akıntısı ile sunmuş olduğu manzara oldukça etkileyici bir özellik gösterir. Doğa sporları için ideal bir yapısı vardır. Etrafında bulunan çay bahçelerinde keyifli ve sakin vakit geçirilebilir. Yemek ihtiyacı için balık restoranları yaygınlık kazanmıştır. Şelaleye giriş ise ücretlidir.

Kaş'ta Yapılması Gereken 7 Şey  

Karain Mağarası

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/09/karain-magarasi-51735484.jpg

Ülkemize ait en önemli mağaralardan biri olan Karain Mağarası, Antalya Merkez’de yer almaktadır. Paleolitik çağa dair izler taşımasının yanı sıra Anadolunun en eski tarihine uzanan kültürel ve sanatsal ipuçları sunar. Stratejik konumu ve çeşitli kalıntıları arkeolojik değerini arttırmıştır. Anadolu sanatına dair ilk eser örnekleri de Karain Mağarası ile keşfedilmiştir. Bu mağara, geçmişe ait zenginliği ve atmosferi sayesinde ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkaracaktır.

Antalya’da Ne Yenir?

Enginarlı Girit Kebabı: Yunanistan mutfağına ait bu lezzet Antalya’da da sık sık tüketilir. Ana malzemeleri adından da anlaşılacağı üzere enginar ve ettir. Soğan ile zenginleştirilen yapısı zeytinyağı ile daha sağlıklı bir hale getirilir.

Gökçesu Pilavı: Antalya’nın geleneksel lezzetlerinden biridir. Zengin içeriği ile klasik pilavdan ayrılan Gökçesu Pilavı, birçok baharat ve sebze çeşitliliği kullanılarak hazırlanır.

Sedik Aşı: Antalya mutfağına ait en ünlü çorbalardan biridir. Bitkisel içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir, bu yönüyle oldukça sağlıklı bir çorbadır. Sıcak olarak servis edilir.

Köfte Piyaz: Köfte ile piyazın enfes uyumu, Antalya içinde en çok tercih edilen lezzetlerden biri olmaktadır. Yerli ve yabancı turistler tarafından beğeni ile tüketilmektedir. Çeşitli bölgelerinde rahatlıkla bulunabilir. Özellikle köfte piyaz ile ün kazanan Aksu ilçesinde, sıra sıra dizilen köfteciler yer almakta ve yoğun ilgi görmektedir.

Antalya Böreği: Ne kadar kaliteli mekan seçimi yapılırsa lezzet de o kadar artacaktır. Böreği ile ün kazanmış yerler tercih edilmelidir. Kıyma, soğan ve yeşillik ile hazırlanır ve servis edilir.

Antalya’nın İklimi

Akdeniz ikliminin görüldüğü Antalya’da yazlar oldukça sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı bir şekilde geçer. Tarihi geziler için ziyaret edilecekse mart, nisan, ekim aylarını tercih etmek ideal olacaktır. Plaj tatili için yaz ayları uygundur. Nüfusun en yoğun olduğu zaman ise temmuz ve ağustos aylarıdır.

Antalya’da Günlük Harcama

Turizm bölgesi olduğu için birçok şehre göre daha pahalı olduğu söylenebilir. Bu bütçe sınırlaması yapılmalı, tercih edilecek mekanlar da bu sınıra göre belirlenmelidir. Ortalama tercihler yapılır ve toplu taşıma araçları kullanılırsa 100 TL ile bir gün rahat bir şekilde geçirilebilir. İki öğün yemek, ulaşım masrafları ve ek ihtiyaçlar dahil edilerek bu tahmin yapılmıştır.

Antalya’da Gece Hayatı

Özellikle yaz sezonunda gece hayatı denilince akla gelen ilk yer olan Antalya, renkli geceleri ile ün kazanmıştır. Mekan ve eğlence çeşitliliği açısından son derece zengindir. Merkezinin yanı sıra çeşitli ilçelerinde de gece hayatı aktif bir şekilde yaşanır. Yabancı, pop, rock, arabesk gibi her tarza uygun eğlence mekanı bulmak mümkündür. Geceler genellikle 04.00 ya da 05.00’e kadar sürer. Özellikle kaliteli gece mekanları son derece kalabalıktır.

Antalya’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Gece kulübü ve barlara giriş için bazı mekanlarda dam koşulu olmaktadır. Eğer yalnız gidilecek ise gitmeden önce bilgi alınmalıdır.
  • Plajlar kullanılırken değerli eşyalar mutlaka güvenli bir yere emanet edilmelidir. Arabada veya şezlongda bırakmak güvenlik açısından oldukça risklidir.
  • Gezi planı önceden yapılmalı, konaklamanın yapılacağı yerden ulaşımı kolay olan tarihi doğal güzellikler listesi çıkarılmalıdır. Böylece tatil daha verimli bir hale gelecektir.
  • Sıcağın oldukça yoğun olduğu bir şehirdir. Açık renkli ince kıyafet ve güneş kremi kullanılmalıdır.

Antalya'yı Tanıtan Kısa Film

Antalya Gezi Rehberi
5 TOPLAM 5 OY
ÖNE ÇIKANLAR
    YORUMLAR (0)
    Yorum Yaz...